Haal er méér uit
Leer je doelgroep beter kennen via de Lerende Databank Jeugd (LDJ)!
In de jeugdzorg heb je vaak te maken met diverse doelgroepen. Met data uit de LDJ kun je jouw doelgroepen beter leren kennen. Dit helpt je om gerichter te werken en je aanpak verder te ontwikkelen.
Welke informatie vind je in de LDJ?
De LDJ bevat begin- en eindmetingen van vragenlijsten, ingevuld door ouders, jongeren en leerkrachten die zorg ontvangen. Hierdoor krijg je inzicht in bijvoorbeeld:
ℹ️ veelvoorkomende klachten binnen doelgroepen
ℹ️ de ernst van problematiek
ℹ️ verschillen tussen doelgroepen
Dit biedt mogelijkheden om onderling te vergelijken. Zijn de klachten bijvoorbeeld anders bij systeemgerichte jeugdhulp dan bij hulpverlening rondom echtscheidingen?
Een voorbeeld: CBCL-resultaten
Een veelgebruikte vragenlijst in de LDJ is de CBCL 6-18, waarmee probleemgedrag en vaardigheden van kinderen en jongeren worden gemeten. In de LDJ staan momenteel bijna 10.000 CBCL-afnames uit de specialistische ambulante jeugdhulp. Van deze afnames:
📊 9.000 zijn ingevuld door ouders die systeemgerichte hulp hebben ontvangen.
📊 200+ zijn ingevuld door ouders die hulp bij complexe scheidingen hebben gekregen.
Dit grote verschil in afnames roept vragen op. Als we de data verder analyseren, zien we ook opvallende verschillen in scores:
📊 Bij systeemgerichte trajecten scoren ‘totale problemen’ hoger (T-score 64) dan bij scheidingstrajecten (T-score 58).
📊 ‘Agressief gedrag’ scoort bij systeemgerichte trajecten het hoogst (T-score 65), terwijl bij complexe scheidingen juist ‘depressieve problemen’ (T-score 62) vaker voorkomen.
Wat kun je met deze inzichten?
Vraag jezelf eens af:
❓ Welke informatie heb je al over de doelgroepen waarmee je werkt?
❓ Welke aanvullende data wil je verzamelen?
❓ Hoe gebruik je deze informatie om je werkwijze verder te ontwikkelen?
Door kritisch naar je dataverzameling te kijken, kun je beter inspelen op de behoeften van jouw cliënten. De LDJ biedt je hierbij waardevolle ondersteuning.