Kennismaken: Woonbegeleiding Jong Volwassenen
Woonbegeleiding Jong Volwassenen (WBJV) heeft zich nieuw aangesloten bij SEJN. Welkom! Hieronder stellen zij zich aan je voor.
“Woonbegeleiding Jong Volwassenen (WBJV) is een organisatie in Twente die verschillende vormen van woon- en ambulante begeleiding biedt. Wij begeleiden jongeren van 16 tot 26 jaar professioneel thuis of in een veilige en stabiele woonomgeving naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Ons aanbod omvat diverse soorten ambulante begeleiding, meerdere kleinschalige (modulaire) woonvoorzieningen en twee 24-uurs locaties.
Wij hanteren een individuele en persoonlijke cliëntbenadering, waarbij we zoveel mogelijk inzetten op de eigen regie van de client. Onze kernwaarden zijn openheid, verbondenheid en betrouwbaarheid.
Eigen regie en netwerk
De WBJV wil dat jongvolwassenen met enkelvoudige of meervoudige (comorbide) problematiek vanuit een psychiatrische grondslag, problemen binnen het systeem, en/of (licht) verstandelijke beperking zich binnen de huidige maatschappij veilig kunnen ontwikkelen.
Iedere jongvolwassene gunnen we een zo zelfredzaam mogelijk leven, waarin ze zo zelfstandig mogelijk kunnen participeren in de samenleving. Onze visie hierbij is om jongeren hierin zo veel mogelijk thuis te begeleiden, en indien niet mogelijk binnen één van onze woonlocaties. Door continue aandacht te geven aan de (systemische) omgeving van de jongvolwassenen willen we maximaal inzetten op (sociaal-emotionele) stabiliteit, (seksuele) gezondheid, zelfredzaamheid, zinvolle daginvulling en vrije tijd.
We streven ernaar dit zoveel mogelijk te doen vanuit de eigen regie van de cliënt, waarbij mogelijk met inzet van het netwerk van de cliënt.
Competentiegericht werken
De WBJV heeft een breed en divers palet aan zorg waarbij zowel de doelgroep 18- als 18+ worden bediend. In het kader van de continuïteit van zorg voor cliënten biedt de WBJV hiermee een zo compleet mogelijk zorgaanbod. Er wordt binnen de WBJV gewerkt volgens de methode Competentiegericht werken. Dit betekent o.a. dat alle begeleiders en gedragswetenschappers geschoold zijn/worden in de SKJ-geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Competentievergroting door Spanjaard Development & Training.
Competentiegericht werken is een beproefde methode binnen de ambulante en residentiële jeugdzorg (zie de ‘Richtlijn Residentiële jeugdhulp voor jeugdhulp en jeugdbescherming’). Vanuit deze methode wordt gebruik gemaakt van technieken en strategieën uit het boek ‘Competentievergroting. Jeugdhulp in tehuizen en dagcentra’ (Slot en Spanjaard, 2016), aangevuld met enkele technieken en strategieën uit oplossingsgericht en systeemgericht werken.
Ambulante Spoedhulp
De WBJV heeft altijd oog voor ontwikkelmogelijkheden en innovatie. Gezien het ingezette beleid gericht op de ambulantisering binnen de (jeugd)zorg zal het ambulante team van de WBJV zich in november 2024 laten scholen in de methodieken Ambulante Spoedhulp en Families First. De WBJV heeft de verwachting hierdoor beter aan te kunnen sluiten bij de hulpvragen en zorgbehoeftes vanuit cliënten en verwijzers.
Kwaliteit, effectiviteit en samenwerking
De WBJV vindt goede samenwerking met (keten)partners van groot belang. Door ons lidmaatschap bij SEJN hopen we de kwaliteit en effectiviteit van onze zorg te bevorderen. Alsmede de mogelijkheden voor samenwerkingen te inventariseren en benutten. De WBJV kijkt uit naar de kennismaking met alle partners binnen SEJN.”