Ambulante Spoedhulp Jeugd: uitgevoerd zoals bedoeld en effectief in het opheffen van de crisis

Uit de landelijke Monitor Ambulante Spoedhulp – jaarevaluatie 2023 blijkt wederom een hoge mate van behandelingsgetrouwheid en doelbereiking bij het toepassen van de interventie.

Om te komen tot de jaarevaluatie is door middel van 1.666 kwaliteitsmetingen zicht verkregen op de uitvoering van Ambulante Spoedhulp (ASH). De kwaliteitsmetingen zijn afgenomen bij achttien organisaties. In maar liefst 94% van de behandelingen werden de uitvoeringscriteria toegepast. Denk hierbij aan een start binnen 24 uur, het monitoren van de veiligheid en de tussentijdse doelevaluatie. In 86% van de trajecten werden de gewenste uitkomsten behaald.

De doelgroep van de interventie Ambulante Spoedhulp bestaat voornamelijk uit alleenstaande ouders met kinderen en uit tweeoudergezinnen. Bij de ingestroomde gezinnen was in 2023 met name sprake van opvoedingsproblematiek, externaliserende gedragsproblemen (bij jongeren) en/of echtscheidingsproblematiek. Binnen Ambulante Spoedhulp werd in 2023 voornamelijk gewerkt aan het uitzoeken van de problematiek, het afwenden van escalatie en/of het herstellen van de veiligheid.