De SCRES: waardevol instrument bij scheidingshulp, ontwikkeld met en voor de praktijk

Hoe screen, evalueer en meet je uitkomsten bij (conflict)scheiding? Sinds 2021 helpt de SCRES daarbij. Daarmee achterhaal je hoe gezinsleden naar de scheidingssituatie kijken. Het instrument is met en voor de praktijk ontwikkeld. Ook een aantal SEJN-organisaties droeg daaraan bij en maakt inmiddels gebruik van de SCRES.

Olaf Goorden van iHUB en Bernadette Janssen van Sterk Huis ontwikkelden de SCRES samen met Inge van der Valk van de Universiteit Utrecht. Het initiatief hiervoor kwam van Olaf, die een aantal jaren geleden concludeerde dat er geen goed instrument was voor het screenen, evalueren en meten van scheidingshulp. Niet in Nederland, maar voor zover bekend ook niet in het buitenland. Dat vormde het begin van het onderzoek naar de SCRES, en de ontwikkeling ervan.

Breed bruikbaar
Olaf: ‘Veel organisaties gebruikten wel lijsten, die niet geschikt waren voor scheidingshulp, of ze waren zelf lijsten aan het ontwikkelen. Door de SCRES echt sámen te ontwikkelen, op landelijke schaal en met de praktijk als basis, ligt er nu één gedragen instrument. Er zijn nog verbeterpunten, de ontwikkeling gaat door, maar ik ben heel tevreden met wat het heeft opgeleverd. Dit is een breed bruikbaar instrument, dat een bijdrage levert aan het verbeteren van de situatie voor kinderen en hun ouders. Het versterkt de uitvoerders van de scheidingshulp, en het versterkt de effectiviteit van de hulpverlening.’

Continue wisselwerking
Bernadette: ‘We hebben de praktijk nadrukkelijk betrokken bij de ontwikkeling. Met de vraag om met ons mee te denken, en mee te kijken naar de eerste versies. Is dit herkenbaar? Zit de kern erin? We hebben de verschillende stappen in het onderzoek telkens teruggelegd en besproken in de praktijk. Met heel veel teams en ook met ervaringsdeskundigen, in een doorgaande wisselwerking. Daarnaast organiseerden we gedurende het onderzoek digitale bijeenkomsten met alle organisaties bij elkaar. Zo hebben we steeds onderzoek, ontwikkeling en praktijk met elkaar verbonden.’

Doorontwikkeling
Ook in de doorontwikkeling van de SCRES blijft deze continue uitwisseling met de praktijk van belang, geven Olaf en Bernadette aan. Zo bleek er behoefte aan een verkorte versie van de SCRES-O en aan lijsten in andere talen. Deze zijn inmiddels beschikbaar en gedeeld met de praktijk. Ook was er vraag naar een meer visuele versie van de lijst voor ouders en kinderen met (kenmerken van) een licht verstandelijke beperking. Deze lijst wordt op dit moment samen met de praktijk ontwikkeld. Verder wordt met nieuw onderzoek gewerkt aan het valideren van de SCRES-K, de kindlijst. De SCRES-O, de ouderlijst, is al gevalideerd.

Factsheet
Verder lezen? In mei 2024 verscheen een factsheet over de uitkomsten van het onderzoek naar de SCRES. Daarin vind je ook de aanbeveling om de SCRES op te nemen als vast onderdeel van hulptrajecten bij (complexe) scheiding.

Oproep: SCRES in de LDJ? 
We zijn benieuwd of SEJN-organisaties de SCRES willen opnemen in de Lerende Databank Jeugd (LDJ). Hoe kijkt jouw organisatie hiernaar? Laat het ons weten via sejn@piresearch.nl.