Updates uit de werkgroepen Betekenisvol Resultaat en ASH
Wat kwam er in de werkgroepen aan de orde? Op 20 juni 2024 was er een bijeenkomst van de werkgroep Betekenisvol Resultaat. Ook de werkgroep Ambulante Spoedhulp kwam weer bijeen.
Werkgroep Betekenisvol Resultaat
Negen SEJN-organisaties hebben de afgelopen maanden het instrument ‘Hoe gaat het met je?’ uitgeprobeerd en hiermee verschillende ervaringen opgedaan. Met het instrument willen we meer zicht krijgen op wat we met de jeugdzorg bereiken. Ook helpt de vragenlijst om tijdens de behandeling meer aandacht te hebben voor een breder en positiever perspectief op hoe het met de jeugdige gaat.
In de werkgroep is opnieuw stilgestaan bij de ervaringen en (nieuwe) bevindingen van de verschillende organisaties. Drie belangrijke punten die zijn genoemd:
- Het instrument is aanvullend op andere instrumenten, en geen vervanging van. Het is een andere manier van onderzoeken hoe het met iemand gaat. Het kan aanvullende informatie geven over hoe je verder moet in je behandeling en aanpak.
- Het is belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de implementatie van de vragenlijst als gespreksinstrument, waardoor de afname een waardevol gesprek wordt waarin jongeren hun stem kunnen laten horen.
- Het instrument kan ook gebruikt worden om juist enige tijd na afloop van een traject de impact van de eerder geleverde hulp vast te stellen.
Er is besloten om de pilot te verlengen, zodat alle organisaties de kans krijgen om het instrument uit te proberen en informatie te verzamelen. Ook komt er een overzicht van alle (verbeter)punten die genoemd zijn door de verschillende organisaties.
Als SEJN zijn we benieuwd of organisaties ideeën hebben over hoe kwalitatieve gegevens (denk aan gespreksverslagen, dossiers) benut kunnen worden om een beter beeld te krijgen van hoe het met de jongere gaat, en van de impact van de hulpverlening. Heb je hier ideeën over? Neem dan contact met ons op.
Werkgroep Ambulante Spoedhulp (ASH)
Deskundigheidsbevordering
Tijdens de vorige bijeenkomst van is besproken of de manier waarop de intervisie is ingericht, wenselijk is – en dat is het volgens de deelnemers. Het blijkt echter lastig om een intervisiebegeleider- en inbrenger te vinden voor de werkgroep.
Lijkt het je leuk/interessant om de ASH-intervisie groep te begeleiden? Of heb je een vraagstuk waarover meegedacht kan worden? Neem dan contact met ons op.
Methodiekontwikkeling
- Er is een plan gemaakt betreffende de doorontwikkeling van ASH en het erkenningstraject. De ASH-organisaties werken samen aan de opzet en uitvoering van dit plan, onder begeleiding van VanMontfoort. Stap één in dit plan is het up-to-date maken van de handleiding voor ASH.
- Voor de procesevaluatie van ASH wordt gebruik gemaakt van ASH-kwaliteitsmetingen, maar hierbij wordt onvoldoende aandacht besteedt aan de ervaringen van gezinnen. Mogelijk kunnen we op kleine schaal ervaringen ophalen bij de ASH-doelgroep en -uitvoerders zelf. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van bestaande instrumenten.