4 vragen aan… Jet Nolten van Ambiq

‘Met mijn enthousiasme én analyses zorg ik voor draagvlak’

1. Hoe ben je betrokken bij SEJN?
Sinds april 2021 werk ik bij Ambiq als gedragswetenschapper, voornamelijk binnen de ambulante crisistak. Ik ben SEJN dan ook op het spoor gekomen via de Ambulante Spoedhulp (ASH), dat als interventie is ondergebracht bij het samenwerkingsverband. Mijn manager is heel enthousiast over SEJN. Zij woont de inspiratiebijeenkomsten bij en deelde de presentaties met mij. Ik ben zelf heel analytisch aangelegd en hou er heel erg van om dingen onderbouwd, op basis van resultaten, aan te pakken. Dat sluit aan op de doelstelling van SEJN. Daarom heb ik me ook aangemeld voor de brainstormsessie die in februari is gehouden; ik denk graag mee!

2. Heb je een voorbeeld van de lerende beweging in jouw praktijk?
Ik kan zelfs twee mooie voorbeelden noemen. Een heb ik zelf op touw gezet en het andere is gelinkt aan SEJN. Het eigen onderzoek richtte zich op een crisisinterventiemodule voor gezinnen. Ik heb een analyse gemaakt van de behandeling van 120 gezinnen: wat was de duur, wat was de uitkomst, wat waren succesfactoren? Aan de hand daarvan kon ik dieper inzoomen: wat doen we goed bij die gezinnen waar het wél werkt ten opzichte van de gezinnen waarbij het niet werkt? Ik heb dit verwerkt in een verslag en in doelstellingen voor de komende periode. Ik maak het graag concreet. Zo weten we nu dat als uit de voorafgaande risicoanalyse blijkt dat er sprake is van een behoorlijke beperking in het intelligentieniveau van de ouder(s), dit de kans van slagen belemmert.
Het tweede voorbeeld gaat over het dashboard ASH. Dit hebben we binnen Ambiq een paar maanden geleden doorgenomen. Hoe verschillen we landelijk van het gemiddelde? Het bleek dat wij ten opzichte van andere instellingen veel echtscheidingsproblematiek hebben en het team daar weinig handvatten voor heeft. Dat was een eyeopener, waar we vervolgens ook mee aan de slag zijn gegaan. Het inzoomen op het dashboard heeft daarvoor gezorgd.

3. Hoe werk je aan draagvlak binnen jouw organisatie?
Het eerste wat bij me opkomt is: door zelf enthousiast te zijn! En door in de teams, bij collega-gedragswetenschappers en bij het management mijn bevindingen onder de aandacht te brengen en te bespreken. Daarnaast wil je dat de collega’s die vragenlijsten invullen dit ook als meerwaarde zien. Die meerwaarde kun je ze laten ervaren door met een goede analyse bij hen terug te komen, waaraan ze iets hebben voor het vervolg. Zo leg je de verbinding en ga je samen steeds meer doen wat werkt.

4. Wat zijn jouw wensen voor SEJN?
Ik zou de leden van SEJN willen oproepen om nog een stap te zetten om te komen tot een gezamenlijk(er) kader voor de dashboards. Zowel in definiëring als in interpretatie. Zodat we dezelfde dingen doen en meten, en dezelfde taal spreken. En daar vervolgens niet alleen binnen de eigen organisatie maar ook met elkaar van kunnen leren. Dat zie ik ook als de kracht van SEJN: dat je het samen doet.