4 vragen aan… Nina Esmeijer van Praktikon

‘De kracht en wijsheid van de jongeren verbaast me iedere keer weer’

1. Hoe ben je betrokken bij SEJN?
“Ik ben onderzoeker bij Praktikon, een van de netwerkpartners van SEJN. Ik doe vooral praktijkonderzoek, en daarnaast begeleid ik sinds 2020 de Jongerentafel die is verbonden aan SEJN. Dit doe ik samen met mijn collega Milou Golbach. De Jongerentafel is opgericht om ervaringskennis te benutten bij het interpreteren van de data uit de Lerende Databank Jeugd (LDJ). De Jongerentafel heeft een bijdrage geleverd aan het VIMP-project en denkt nu mee over maatschappelijke uitkomstmaten.”

2. Wat drijft jou als (praktijk)onderzoeker?
“Ik vind het belangrijk dat ik via mijn werk een nuttige bijdrage lever aan de praktijk. Door meer zicht te krijgen op welke hulp aan wie wordt geboden, welke keuzes worden gemaakt en wat de gevolgen daarvan zijn, hoop ik de praktijk te kunnen ondersteunen in het verbeteren van de hulp die wordt geleverd. In de onderzoeksprojecten waar ik aan werk probeer ik de mensen om wie het echt gaat, de jongeren en ouders, zoveel mogelijk te betrekken. Soms door hen te interviewen, andere keren door ervaringsdeskundigen te betrekken in de rol van co-onderzoeker of adviseur bij het vormgeven van een project en/of het duiden van de resultaten.”

3. Kun je meer vertellen over de Jongerentafel?
“Vier keer per jaar komen we met de Jongerentafel samen. We hebben het dan bijvoorbeeld over de ervaringen van de jongeren met vragenlijsten, mogelijke verklaringen voor gevonden resultaten (zowel op individueel als op groepsniveau) en welke vragen eigenlijk belangrijk zijn om te stellen in een vragenlijst. Iedere keer ben ik weer verbaasd over de kracht en wijsheid van de jongeren. Ook al zijn het soms best ingewikkelde thema’s waar we het over hebben, en zijn ze tussendoor met honderd andere dingen bezig: ze maken rake opmerkingen en geven verrassende antwoorden. Ze zijn vaak heel open over wat ze hebben meegemaakt en tijdens de bijeenkomsten doe ik altijd weer nieuwe inzichten op.”

4. Wat wil je meegeven aan de SEJN-organisaties?
“Ervaringsdeskundigen leveren een belangrijk aanvullend perspectief. Tijdens de inspiratiebijeenkomsten en het VIMP-project werd de waarde van de Jongerentafel ook echt gezien. Ik zou het mooi vinden als de Jongerentafel nog meer zou worden benut, bijvoorbeeld bij het helpen duiden van de resultaten uit een dashboard of het meedenken over projecten. Zo is het mogelijk om aan te sluiten bij een bijeenkomst van de Jongerentafel. Je kunt ook vanuit een SEJN-organisatie een thema aandragen waar we met de Jongerentafel mee aan de slag kunnen. We hebben een aantal hele goede ervaringsdeskundigen die kunnen reflecteren op hun eigen ervaringen én namens meerdere jongeren kunnen spreken door hun deelname aan jongerenraden of -netwerken.”

Oproep: nieuwe leden gezocht voor de Jongerentafel!
“Wel zijn we nog op zoek naar nieuwe leden, dus hierbij doe ik graag de oproep om te inventariseren of er ervaringsdeskundigen uit jongerenraden van deelnemende SEJN-organisaties geïnteresseerd zijn om mee te doen aan de Jongerentafel. Je kunt me bijvoorbeeld in contact brengen met de coördinator van de jongerenraad van jouw organisatie: n.esmeijer@praktikon.nl. De bijeenkomsten vinden plaats in Arnhem.”