Uit de werkgroep Betekenisvol Resultaat: dit zijn de eerste 5 lessen

Op 21 maart kwam de werkgroep Betekenisvol Resultaat weer bijeen. Negen SEJN-organisaties hebben de afgelopen maanden de eerste voorzichtige stappen gezet in het uitproberen van het gespreksinstrument Hoe gaat het met je?.

Meer aandacht voor positief perspectief
Met dit instrument willen we meer zicht krijgen op wat we met de jeugdzorg bereiken. Ook helpt de vragenlijst om tijdens de behandeling meer aandacht te hebben voor een breder en positiever perspectief op hoe het met de jeugdige gaat.

De eerste 5 geleerde lessen
Hoe is het om dit instrument te gebruiken? Het afgelopen overleg haalden we 5 lessen hierover op. Dit zijn ze:

1. Het instrument geeft aanleiding om door te praten met de cliënt over hoe het gaat en welke doelen hieraan gerelateerd kunnen worden.

2. De relatie tussen het ervaren welbevinden en functioneren van de cliënt en de geleverde jeugdhulp mag duidelijker uitgevraagd worden.

3. Er is draagvlak voor het uitproberen van een dergelijke lijst bij professionals, maar soms maken organisatorische omstandigheden het uitrollen van de pilot lastig. Er is meer tijd nodig om dit instrument goed te kunnen testen, en conclusies te trekken over het nut van het instrument of de benodigde aanpassingen.

4. Vraag eerst naar concrete omstandigheden, daarna pas naar een algemene inschatting van tevredenheid.

5. We willen graag meer weten over:
– wat de gegevens van cliënten bij elkaar gelegd voor informatie geven over de betrouwbaarheid van het instrument;
– wat het instrument zegt over de bereikte impact van de jeugdhulp.

Ook uitproberen? Laat het ons weten!
We gaan door met de pilot Betekenis Resultaat en we gaan verder met uitproberen van het gespreksinstrument. Lees je dit en denk je: dat wil ik ook wel eens doen? Neem dan contact met ons op.