Ambulante Spoedhulp: samen leren over wat werkt
Als SEJN beheren we de aanpak Ambulante Spoedhulp (ASH). Samen leren van de praktijk is voor de organisaties die ASH uitvoeren dan ook heel normaal. Dat doen we bijvoorbeeld door twee keer per jaar landelijke themabijeenkomsten te organiseren, waar ASH-uitvoerders met elkaar kennis delen over de toepassing ervan in de praktijk.
Inzet bij psychiatrische problematiek
Zo leren we van elkaar over wat succesfactoren zijn bij het uitvoeren van de aanpak. Een voorbeeld hiervan is het gesprek dat de ASH-uitvoerders afgelopen november hadden over de inzet van ASH in gezinnen waar psychiatrische problematiek bij kind of ouders meespeelt.
Gedeelde inzichten
We hebben de inzichten die tijdens dit gesprek naar boven kwamen, voor je op een rij gezet:
- Tijdens de inzet van ASH in een gezin wordt relatief vaak psychiatrische problematiek bij kind of ouders gezien. Om bij deze gezinnen ASH uit te kunnen voeren, is goede samenwerking met (jeugd)GGZ nodig, als aanvullende inzet. Zo wordt het gezin beter geholpen, vanuit een gezamenlijk plan en doel. Op veel plekken in Nederland is er echter (nog) onvoldoende samenwerking, zo constateren de ASH-werkers. Het komt nu vaak voor dat verantwoordelijkheid bij één partij gelegd wordt.
- Wat kun je als ASH-werker doen als je constateert dat de samenwerking met de GGZ mist in een gezin waarin dat wel nodig is? Doorbreek deze situatie, kom in actie en betrek jouw manager als eerste stap. Deze zet in op afstemming tussen de eigen organisatie en GGZ-partijen in de regio. De manager kan vervolgens aan de gemeente vragen om regie te nemen.
- Regio’s waarin een Crisis Coördinatie Punt is ingericht, lukt het beter om passende hulp te bieden waarbij verantwoordelijkheid gezamenlijk gedragen wordt door jeugdhulp en GGZ. Een Crisis Coördinatie Punt is een serviceteam vanuit bijvoorbeeld Veilig Thuis dat voor een grotere regio de crisisaanvragen voor Crisisopvang, Pleegzorg en Ambulante Spoedhulp verzorgt en hierin bemiddelt. (Kijk hier voor een voorbeeld.)
- De Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH) is vaak snel en laagdrempelig in te zetten. De POH kan de eerste steun bieden aan het gezin en de ondersteuningsvraag van het gezin verduidelijken. Vanuit daar kan een goede doorverwijzing volgen. De POH is dus in de praktijk vaak de eerste partij met GGZ-expertise die ondersteuning biedt aan het gezin en die helpt bij het inrichten van passende vervolghulp